Een stinkend rijke oma

De afgelopen tijd hebben wij voor CCE gewerkt aan de ontwikkeling van een game. In deze game behandelen we verschillende methoden om vastgelopen situaties in de langdurige zorg aan te pakken.

Tijdens het traject ontvingen we een berichtje van een medewerker van CCE, waarin zij aangaf dat ze een spel van Kennisland ging spelen. We vonden dit leuk en besloten om ook het spel te spelen.

Het spel was zowel leuk als leerzaam en ging over de ouderenzorg. Echter viel het me op dat elke keer dat we het tijdens gesprekken over het opvangen van ouderen hebben over familie, deze optie direct werd afgewezen. Men zei dan bijvoorbeeld: “Ik wil mijn kinderen daar toch niet mee belasten” of “De familie heeft het al druk genoeg”.

Aan de andere kant zie ik steeds meer elektronische hulp voor ouderen in de vorm van robots en dokters die via een scherm bij jou in huis zijn. Ik ben gek op technologie, maar ik schrok wel van deze gesprekken.

In mijn eigen familie hebben we een opa gehad met Alzheimer. Hij is tot het bittere einde thuis gebleven. Alle ooms, tantes, neefjes en nichtjes kwamen omstebeurt helpen. Pas na het spelen van het spel realiseerde ik me hoe bijzonder dit eigenlijk is. Daarnaast moet je flink bouwen aan je familie om genoeg wat kinderen en kleinkinderen te hebben voor zo’n wisseldienst.

Mijn andere oma leeft nog, in Congo. Ze is 85 jaar, wat voor Congolese begrippen echt een flinke prestatie is. Mijn oma woont in het huis van mijn moeder, samen met een zus van mijn moeder, studerende kleinkinderen die soms een aantal jaar bij haar wonen en een hulp aan huis. Ze voelt zich daar als een koningin! Als ik een definitie mocht kiezen van rijkdom, dan is dat mijn oma.

Soms denk ik stiekem aan mijn eigen toekomst. Hopelijk mag ik nog een paar jaar leven! Maar stiekem zou ik net zo rijk willen worden als mijn oma. Dan zit ik te dromen en vraag ik me af hoe ik dat kan bereiken. Moet ik mijn kinderen heel veel gaan helpen? Moet ik mijn ouders extra ondersteunen ze ouder worden, in de hoop dat wat ik geef mij toekomt? Moeten we gewoon allemaal naar Congo verhuizen? Hoe word ik net zo’n stinkend rijke bejaarde als mijn oma? Wie heeft het antwoord?