Voor de mensen die games onzin vinden

Ja daar moet je het net met mij over hebben. Ik ben jaren geleden een bedrijf begonnen dat games maakt. Diehard gamer zou je kunnen denken.

Nou nee hoor!

Ik moet er niet aan denken. Geen puzzels, geen Monopoly, geen Playstation, geen Bejeweled en al helemaal geen Mens erger je niet. Want mens, ik erger me wel!

Dan kun je natuurlijk denken: je bent niet goed wijs, ga wat anders doen. Mijn antwoord; “never!”. En dat heeft twee redenen:

De eerste reden: gedrag

De tweede reden: verhalen

Gedrag

Nou, laten we dan beginnen met gedrag. Menselijk gedrag interesseert mij namelijk enorm. Ik kan urenlang bezig zijn met het begrijpen van acties, reacties, verlangens, verliefdheid of motivatie.

Alles wat we doen komt voort uit prikkels in onze omgeving waar wij bewust, of in de meeste gevallen zelfs onbewust, op reageren. We denken altijd maar dat we bewust keuzes maken en controle hebben over onze bestemming. Nou dat is niet zo, zelfs niet in de kleinste handelingen die je doet.

Maar je kunt wel invloed uitoefenen op gedrag, door je omgeving erop in te stellen. Door ervoor te zorgen dat iets wordt ervaren als makkelijk, spannend, of leuk. En dat kan met games. Althans, elementen die in games worden gebruikt.

En meer dan eens komen ze ook in het dagelijks leven voor. Neem het tijdsbalkje wanneer je voor een stoplicht staat. Het doet verder niks, maar we wachten wel netjes, meer dan wanneer hij er niet staat. Of de like op Instagram. Zo’n onbenullig game elementje waar de nieuwe influencer miljonairs uit ontstaan omdat mensen er zo graag mee bezig zijn dat adverteerders hun weg banen naar het medium.  Jaja ons hele leven is een game, en ik ontwerp die game graag, vooral wanneer de game een boost is voor positief gedrag.

Verhalen

En dan de tweede reden, en tevens onze specialiteit op het gebied van games: verhalen. Ook zo’n instrument met onschatbare waarde voor het vormen van de wereld. We onthouden informatie beter wanneer het wordt ingebed in een sterk narratief. Daarnaast ontwerpen we met verhalen de wereld van morgen. De ideeën die ontstaan vanuit de fantasie van schrijvers en kunstenaars worden op ambachtelijke wijze doorgesluisd naar de breinen van ondernemers die een poging wagen om ze de werkelijkheid in torpederen.

Wanneer ik een hele avond Netflix voel ik me nutteloos en bij het spelen van een bordspel vraag ik me af waar het goed voor is, ja soms ben ik een beetje The Grinch. Maar wanneer je de twee linkt met gedrag besef ik me opeens de onschatbare waarde van games en verhalen. Ze vormen ons gedrag, ze vertellens ons verleden en ze maken onze toekomst. Er is voor mij geen mooier vakgebied om in te zitten!